Femke Roosma
  • Home
  • Scientific Publications
  • Opinieartikelen
  • Gemeenteraadslid Amsterdam 2010-2022
    • Inzet en Resultaten 2018-2022
    • Inzet en Resultaten 2014-2018
    • Inzet en Resultaten 2010-2014
    • Blogs
    • Notities

Bed, bad en brood voor alle daklozen; weg met de regiobinding

11/21/2014

0 Comments

 
GroenLinks vindt het belangrijk dat de maatschappelijke opvang toegankelijk is voor iedereen die dat nodig heeft. Al eerder stelde GroenLinks daarom voor het criterium van regiobinding te schrappen en de laagdrempelige opvang zoals nachtopvang en inloopvoorzieningen, zonder beperkingen toegankelijk te maken voor alle dak- en thuislozen.

De laatste tijd zijn er een aantal ontwikkelingen geweest in van wet- en regelgeving op het gebied van opvang. GroenLinks raadslid Femke Roosma: ‘Daarom moet er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komen over de criteria voor toegang tot voorzieningen voor maatschappelijke opvang om te voorkomen dat er kwetsbare burgers tussen wal en schip vallen’.

GroenLinks roept op om het criterium van regiobinding te schrappen uit de toegangsregels voor alle vormen van maatschappelijke opvang en duidelijk te communiceren dat het beleid op dit punt gewijzigd is.

In de nieuwe WMO wetgeving die op 1 januari 2015 in praktijk zal gaan is veel explicieter vastgelegd dat dak- en thuislozen aanspraak kunnen maken op opvang en/of een woonvoorzieningen in de gemeente van zijn/haar keuze. Het toepassen van regiobinding als toegangscriterium is dus niet langer toegestaan. De opvang moet toegankelijk zijn voor zij die “niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving”

‘Daarnaast moet de laagdrempelige daklozenopvang zo snel mogelijk toegankelijk worden gemaakt voor alle dak- en thuislozen, wat feitelijk het bieden van een bed, bad en broodvoorziening betekent voor iedereen die in Amsterdam verblijft en dat nodig heeft’, aldus Roosma.

De Raad van Europa (Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR)) heeft op 9 november 2014 uitspraak gedaan in de zaak die was aangespannen door FEANTSA (de koepel van de Europese maatschappelijke opvang) tegen de Nederlandse staat. Deze uitspraak bevestigd dat de Nederlandse overheid dakloze mensen overal toegang tot opvang moet verlenen, ook wanneer dit gaat om niet-ingezetenen of mensen zonder verblijfsstatus (uitgeprocedeerde asielzoekers). Nu er een bed-, bad-, en broodvoorziening wordt gerealiseerd zonder toegangscriteria voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, is het op basis van het beginsel van rechtsgelijkheid niet langer wenselijk wél toegangscriteria te hanteren voor laagdrempelige opvang voor dak- en thuislozen met een verblijfsstatus (wel of geen ingezetenen, met of zonder regiobinding).

Meer lezen: 
Geen regiobinding; bed bad en brood voor iedereen.pdf
0 Comments

Problemen bij uitvoer van de wijkzorg

11/20/2014

0 Comments

 

Raadslid Femke Roosma heeft vanmorgen in de commissievergadering zorg en sport via een actualiteit aandacht gevraagd voor de problemen bij de uitvoer van wijkzorg. De hervormingen in de wijkzorg blijken niet te leiden niet tot bezuinigingen waardoor het tekort op het zorgbudget zal toenemen en de kwaliteit van de zorg in gevaar komt.

De wethouder erkende de problemen bij de uitvoer van de wijkzorg. Ook gaf hij aan dat als het inderdaad niet lukt om tot meer zorgtaken door mantelzorgers en vrijwilligers te laten uitvoeren, de gemeente inderdaad afstevent op een financieel tekort. De gemeente zal dan moeten schrappen in de zorg of het geld ergens vandaan moeten halen.

GroenLinks krijgt van verschillende kanten signalen dat er problemen zijn bij de uitvoer van de wijkzorg. Op 12 november j.l. verscheen in het Parool een opinieartikel van drie medewerkers van zorgaanbieder Cordaan die verschillende knelpunten signaleren bij het uitvoeren van de taken in de wijkzorgteams. Zo zijn de huisartsen nog onvoldoende betrokken bij de wijkzorgteams en leidt het verplichte gebruik van de zelfredzaamheidsmatrix en een gemeenschappelijk registratiesysteem tot extra bureaucratie en minder ruimte voor de professional. De grootste zorg ligt echter bij het realiseren van de besparingen. Medewerkers zien geen vermindering van kosten omdat zij zorgtaken (terecht!) niet structureel bij vrijwilligers kunnen neerleggen en omdat veel mensen over onvoldoende netwerk blijken te beschikken. Ook zijn veel mensen niet instaat om gebruik te maken van het collectieve aanbod, omdat zij aan huis gebonden zijn en moeten dus terug vallen op de duurdere individuele voorzieningen.

GroenLinks maakt zich zorgen over deze signalen omdat de problemen belangrijke hervormingen betreffen waarvan verwacht werd dat zij bezuinigingen zouden realiseren. Nu dit niet zo blijkt te zijn, lijkt de kwaliteit van zorg in gevaar te komen. GroenLinks wil graag van de wethouder horen welke acties hij zal ondernemen en hoe de risico's van het mogelijk niet realiseren van de bezuinigingen opgevangen kunnen worden.


0 Comments

Inkomensondersteuning oudere migranten

11/12/2014

0 Comments

 
12 november 2014
In Amsterdam wonen veel ouderen die geen volledige AOW hebben. Maar liefst 52% van de ouderen met een minimum inkomen in Amsterdam worden gekort op hun AOW, vaak omdat zij hier als arbeidsmigrant op latere leeftijd zijn komen wonen. In bijna alle gevallen is hun eigen pensioen ook nog afwezig of zeer minimaal. Als gevolg hiervan leven veel te veel Amsterdamse ouderen in armoede.  GroenLinks wil een deel van de extra middelen voor armoedebestrijding van het college inzetten voor deze groep ouderen.


Er bestaat weliswaar de AIO, de aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen, maar een zeker een derde van deze ouderen maakt geen gebruik van die regeling, omdat daarvoor te strenge regels gelden, net zoals in de Bijstand. Daarnaast de AIO ook financieel ongunstiger is dan een volledig AOW. GroenLinks wil dat de gemeente zoveel mogelijk doet om deze migrantenouderen tegemoet te komen.

Nu valt de zogenaamde Plusvoorziening weg en gaan deze ouderen er nog meer in inkomen op achteruit. ‘Dit is een grote doelgroep waarvoor extra aandacht zou moeten zijn in het armoedebeleid’, aldus Femke Roosma, raadslid van GroenLinks.

Het nog onduidelijk is hoe de extra middelen ten behoeve van armoedebestrijding van het college precies verdeeld zullen worden. Daarom riep GroenLinks op een deel van de extra middelen voor armoedebestrijding specifiek in te zetten voor de groep ouderen met een onvolledig AOW. Een meerderheid van de Gemeenteraad was het met GroenLinks eens.


0 Comments

Extra middelen voor ondersteuning dak- en thuislozen op initiatief van GroenLinks

11/7/2014

0 Comments

 
Bij het vaststellen van de Begroting 2015 op donderdag 6 november, is op initiatief van GroenLinks Amsterdam structureel 200.000 euro extra vrijgemaakt voor cliëntondersteuning voor dak- en thuislozen. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad (GroenLinks, PvdA, SP en CDA), schaarde zich achter het voorstel dak- en thuislozen extra te ondersteunen op het gebied van juridisch advies, het aanvragen van inkomensondersteuning of het begeleiden naar zorg. 


Kerk en Buurt - WesterparkVanaf 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor cliëntondersteuning in de zorg, waarbij verschillende groepen mensen die zorg nodig hebben geholpen worden om de juiste zorg te vinden en te krijgen. De zorg wordt steeds ingewikkelder en voor veel mensen is het lastig om hun weg te vinden in het woud van organisaties, regels en bureaucratie. GroenLinks vindt het extra belangrijk dat er daarom goede én onafhankelijke cliëntondersteuning is, waardoor mensen de regie over hun zorg in eigen hand kunnen houden.

GroenLinks vindt het belangrijk dat ook dak- en thuislozen ondersteuning kunnen krijgen op het gebied van zorg, inkomensondersteuning of juridisch advies. Verschillende organisaties in de stad zoals het MDHG (Belangenvereniging voor Drugsgebruikers), het BADT (Belangenbehartiging Dak- en Thuislozen), het Juridisch Steunpunt voor dak- en thuislozen en de Daklozenvakbond, doen uitstekend werk in het ondersteunen en begeleiden van dak- en thuislozen. Zij krijgen met dit voorstel een extra middelen om hun goede werk voor te zetten.


0 Comments

GroenLinks over de Amsterdamse begroting 2015

11/5/2014

0 Comments

 
5 november 2014
Tijdens de behandeling van de begroting in de Amsterdamse gemeenteraad op 5 en 6 november,  heeft Femke Roosma het woord gevoerd namens GroenLinks. Ze heeft gewaarschuwd voor onder andere voor het gebrek aan duidelijke ambities op duurzaamheid en voor financiële risico's die ten koste kunnen gaan van sociale maatregelen. En ze kondigde verschillende moties aan, waarmee GroenLinks probeert de begroting groener en socialer te maken.


 
femke roosma over de begroting 2015"We hebben de afgelopen weken veel gesproken over wat sommigen een beetje denigrerend “de vorm” van de begroting noemen. We hebben het gehad over glossy-ficering, over verjaardagskalenders, over de Arena boulevard. We zijn in dat debat elkaar wat genaderd: toegegeven, misschien zijn 83 voorstellen voor nieuwe indicatoren wat veel, en achteraf bekeken moest ook het college constateren dat de begroting niet zo glashelder was als zij zelf voorspiegelde. Dat neemt niet weg, dat dit voor ons een punt van kritiek blijft. Wij willen het college kunnen afrekenen: vooraf op haar doelstellingen en achteraf op haar inzet".

"Maar na de vorm moet er ook ruimte zijn voor de inhoud. En dan met name de financiële inhoud van deze begroting. Wethouder Kock verbaasde zich afgelopen commissie over het feit dat GroenLinks zich opstelt van bewaker van de financiële degelijkheid. Blijkbaar is dat niet iets dat geassocieerd wordt met linkse partijen. Ten onrechte overigens. Het was immers de sociaaldemocratische wethouder Wibaut die zei: “om een gulden uit te geven moet je eerst een gulden hebben”.
En dat is nu precies het probleem met deze begroting. Want het College heeft die harde euro’s nog niet. U heeft twee grote zakken met incidenteel geld uit het AIF en de verkoop van Nuon die u dit jaar verjubelt aan structurele uitgaven als lastenverlichting… En u hoop dat daar in de toekomst structurele bezuinigingen tegenover staan. Maar dat is allerminst zeker…".
"En mijn fractie heeft best vertrouwen in deze wethouders, want zoals meneer Peters vorige week ook zei: het zijn geen sukkels, dat zien wij ook wel. Maar de arme mensen zijn op pad gestuurd met een financiële paragraaf uit een coalitieakkoord die aan alle kanten rammelt. En dat ongemak straalt er vanaf.

  • In de reactie op onze motie Bezint eer gij begint (of wel, je moet eerst een gulden hebben om hem uit te kunnen geven) zegt het College: “zelfs als alle bezuinigingsopgave gehaald worden… kan het zijn dat we prioriteiten moeten heroverwegen.” En “het College wil niet al op voorhand aanpassingen doen in de uitrol van het coalitieakkoord.” Ook wethouder Kock blijft benadrukken dat ie bezuinigingsopgave “erg lastig gaat worden”. Gelooft het College zelf wel dat deze bezuinigingen gehaald gaan worden?
  • En zo ja, dan is de frictiekostenpot wel erg laag: 1.7 mln voor volgend jaar. Daar moeten 400 mln aan bezuinigingen mee worden opgevangen?? Wethouder vd Burg “vreesde” van wel…
  • Wethouder Litjens is druk bezig om de problemen met de Parkeerfondsen van de stadsdelen op te lossen, waar de coalitie een gat van zo’n, wat zal het zijn, 60 mln in heeft geschoten. En ook het Mobiliteitsfonds heeft een tekort omdat 11 mln bedoeld voor investeringen in de fiets en de openbare ruimte naar de algemene middelen gaan.
  • Wethouder Litjens heeft dus geen tijd meer voor een inhoudelijke bezuinigingsoperatie op inkoop. Dat wordt een ordinaire kaasschaaf.
  • Van der Burg krijgt bij Martin van Rijn nog steeds niet de definitieve bezuinigingen op de decentralisaties los. Terwijl het risico wordt in geschat op 65 mln.
  • Dan hangt er nog een zwaard van Damocles boven het hoofd van SP wethouder Vliegenthart in de vorm van een tekort op bijstandsmiddelen die hij in zijn eigen begroting moet oplossen.
  • En met de truc met de rentebuffer schiet het rechtse smaldeel een gat van 22 tot 27 miljoen structureel in de begroting. Dat geld halen D66 en de VVD bij de jaarrekening weer binnen voor het aflossen van de schuld.
De SP mag na deze begrotingsbehandeling haar vingers nog eens na tellen…".

"Het onbehagen over de financiën waar mijn fractievoorzitter het bij de algemene beschouwingen over had is niet weggenomen. Sterker, het is de afgelopen weken alleen maar groter geworden. De ingeboekte bezuinigingen zijn boterzacht en elke keer als je er in prikt, lijken ze zachter geworden.
De gehaaste bestuursopdrachten en met name bijlage 4 hielpen daar niet bij.  We gaan bezuinigingen met een “vitale aanpak en een inspirerend proces”. Voorzitter, als dit het is, dan wordt ik daar erg bang van. Wij willen graag dat wethouder Kock dat gevoel van onbehagen bij ons wegneemt".

"En waar dienen deze bezuinigingen allemaal voor? Waar wordt het geld voor vrijgemaakt?
Dat de wethouders nog geen tijd hebben gehad om al het geld te bestemmen (met uitzondering van wethouder Vliegenthart die zijn achterban gerust moest stellen, dat snappen wij ook wel), daar hebben we nog best begrip voor. Maar dat de coalitiepartijen eigenlijk geen idee hebben wat ze met het geld willen doen is toch wel heel raar. 155 miljoen voor onderwijs? Paternotte verwijst naar zijn verkiezingsprogramma, Peters zegt erop te vertrouwen dat de wethouder wel een mooi doel vindt.
Dit is een opgeblazen financiële paragraaf, waar geen uitgewerkte plannen achter zitten, slechts de wens om het anders te doen. De coalitie vraagt een blanco cheque en een dosis vertrouwen en belooft in ruil ‘verandering’.
De enige die bescheiden is is wethouder Choho. Hij heeft de grootste opgave, de Klimaatcrisis tackelen, de wereld redden, maar hij krijgt een bescheiden budget: 0,8 mln meerjarig incidenteel voor een klimaatprogramma".

"36,5 Miljoen structureel voor onderwijs en 0,8 miljoen incidenteel voor klimaat…. Wij hopen dat D66 haar groene prioriteiten nog op tijd op orde krijgt en voor ons nieuwe amendement “structurele middelen eerlijk delen II” stemt. Want de klimaatproblematiek verdient duurzame, structurele investeringen, zoals dit College zelf opneemt in de begroting.
Onze voorstellen voor extra middelen voor Klimaat en Energie door de hondenbelasting niet af te schaffen maar te halveren (ook al heel mooi voor de viervoeter)(812), worden van de hand gewezen als ‘niet nodig’. Want:

  • “Het gaat niet alleen om geld”. Die stelling gaat blijkbaar alleen op voor het Klimaat, maar niet voor onderwijs.
  • Of “de Markt moet het oppakken.” Dat geld blijkbaar niet voor de miljoenen die naar economische structuurversterking gaan.
Wij hopen toch D66 te kunnen verleiden om wat extra investeringen in Duurzaamheid te doen. Zodat we de komende jaren, als wij gezamenlijk onze groene plannen indienen, niet stuiten op een lege portemonnee.
Over het feit dat de Duurzaamheidsagenda pas in januari verschijnt zal ik het niet hebben. Voor je het weet ligt een vergelijking met de speech van Pechtold op het D66-congres voor de hand die het kabinet maar getreuzel blijft verwijten. En van die vergelijking wil ik verre van blijven".

"Touringcars: we roepen het college op om dan conform het preadvies het beleid (dat loopt tot 2020) vervroegd te evalueren maar de volgende jaren niet stil te zitten als er extra maatregelen genomen kunnen of moeten worden om overlast of ongebreidelde groei van touringcars in het historisch stadshart tegen te gaan. We dienen hem mede namens D66, SP en PvdA in".
"Over de bezoekerspassen (693) GroenLinks is hier natuurlijk geen voorstander van omdat het beleid inzet om auto’s naar de rand van de stad te krijgen.
Maar het is echt te gek om dit te presenteren als een maatregel in dienst van 'snel en veilig' parkeren, zoals het nu in de begroting staat. Nee, bezoekerspassen dienen maar één doel: goedkoper parkeren. Motie 693 heeft 2 besluitpunten, die willen we graag gescheiden in stemming te brengen".
"Voor de motie investeren in impuls Plusnet Fiets hebben we een gewijzigde dekking. GroenLinks denkt echt dat afgelopen zomer duidelijk is geworden dat de fietsinfrastructuur op sommige plekken zodanig onder dat er snelle investeringen nodig zijn om op de drukste plekken versneld vrije fietspaden aan te leggen".
"Voor Groene Perspectiefbanen komen we met een gewijzigde motie waarbij we inzetten op groene werkgelegenheid. Zo slaan we twee vliegen in 1 klap: een perspectiefbaan voor iemand op weg naar werk en groene investeringen in de stad".
"Voor ouderen met een onvolledig AOW vragen wij extra inspanningen van de wethouder om deze groep ouderen (de helft van de oudere minima meestal migranten, Surinamers en gastarbeiders) die op het minimum leven te bereiken om gebruik te maken van de inkomensondersteuning die er is".
"Dan  heeft GroenLinks nog een nieuw amendement voor de ondersteuning van cliënten in de zorg. Mensen met GGZ problematiek en dak en thuislozen hebben vaak een ander soort ondersteuning en begeleiding nodig. Die is wel beschikbaar maar veel minder goed gefinancierd dan andere groepen in de zorg. We willen wat extra geld vrij maken voor die groepen. En we hopen op steun van andere partijen hierin".
"En, om af te sluiten; een ding waar wij zeer gelukkig mee zijn is de aangepaste versie voor de Bad Bed Brood motie, die wij hierbij indienen. Een stap de goede kant op. Onderdak voor mensen die nu op straat leven is een recht. Amsterdam stapt in, waar het Rijk faalt. Wij zijn zeer blij met deze stap en danken D66 en SP voor hun steun".


0 Comments
    Foto

    Archives

    February 2018
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    March 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    November 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.