Femke Roosma
  • Home
  • Scientific Publications
  • Opinieartikelen
  • Gemeenteraadslid Amsterdam 2010-2022
    • Inzet en Resultaten 2018-2022
    • Inzet en Resultaten 2014-2018
    • Inzet en Resultaten 2010-2014
    • Blogs
    • Notities

Meer Waarde voor de wijk: lokaal verankerde economie in zuidoost

12/14/2020

0 Comments

 
De coalitiepartijen in Amsterdam komen met een initiatiefvoorstel om een eerlijke, lokale en duurzame economie in Amsterdam Zuidoost te stimuleren.​Een economie waarin het geld dat in een gebied verdiend wordt, zoveel mogelijk terugvloeit naar de bewoners van dat gebied. Via coöperaties, lokale ondernemers en via een eerlijke arbeidsmarkt. Een economie waar Amsterdammers zelf zeggenschap over hebben. Met dit voorstel introduceren de indieners de internationaal beproefde aanpak van Community Wealth Building in Nederland.
​
Niet veel mensen weten het, maar stadsdeel Zuidoost huisvest de rijkste plek van Nederland. In het gebied rondom de Johan Cruijff Arena worden per vierkante kilometer de meeste euro’s verdiend. Het is tegelijkertijd een stadsdeel met hoge armoedecijfers, waar mensen wonen met onzekere banen en inkomens. Hoe kan het dat in hetzelfde gebied zoveel rijkdom en tegelijkertijd zoveel armoede is? Veel verdwijnt in de handen van anonieme aandeelhouders van de bedrijven en vloeit direct weer weg uit het stadsdeel. De gevolgen zijn dat de bewoners van Zuidoost niet meeprofiteren van de rijkdom die er in het stadsdeel vergaard wordt en er grote ongelijkheid is tussen de grote rijke bedrijven enerzijds en mensen met lage inkomens anderzijds.

Dat moet en kan anders. Zuidoost is een stadsdeel met veel potentie en veel bedrijvigheid. Community Wealth Building is een beproefde aanpak van economische ontwikkeling die tot doel heeft economische waarde in de wijk vast te houden, onder meer door het creëren van gedeeld eigenaarschap van de economie. Het plan dat er nu ligt, is tot stand gekomen in samenwerking met en op basis van input van vele ondernemers, organisaties en inwoners uit Zuidoost.

Femke Roosma (GroenLinks): “Wij willen dat op plekken waar veel geld wordt verdiend, bewoners meer kunnen profiteren van de economie. Dat willen we doen door lokaal ondernemerschap, vooral in coöperaties, te stimuleren, en door ervoor te zorgen dat grote bedrijven en instellingen meer werk creëren voor bewoners in de wijk en meer inkopen bij lokale ondernemers. We willen eerlijk werk en een goed inkomen voor de mensen in Zuidoost. Daar kan Community Wealth Building aan gaan bijdragen.”

Door nieuwe vormen van lokaal ondernemerschap te stimuleren, zoals lokale coöperaties waarin kennis gedeeld wordt, komen de winsten ten goede aan de werknemers en dus aan de bewoners zelf. Grote bedrijven en instellingen die in de gemeenschap verankerd zijn, kunnen meer mensen uit de buurt aannemen met zekere en goede arbeidscontracten. Door in te kopen bij lokale en kleine ondernemers blijft er meer waarde in het gebied. Het creëren van plekken voor zelfbeheer voor lokale ondernemers en initiatieven draagt eraan bij dat economische activiteit in het gebied vastgehouden wordt. De concrete invulling van Community Wealth Building in Zuidoost wordt samen met bewoners, lokale ondernemers en het stadsdeel gedaan. Zo creëren we meer waarde voor de wijk.

Simion Blom, raadslid GroenLinks: “Het is belangrijk dat dit programma wordt uitgevoerd door de bewoners in Zuidoost, waarbij vooral een stem moet worden gegeven aan de mensen die al te lang niet gehoord zijn. We gaan hiermee ondersteunen dat welvaart van generatie op generatie doorgegeven kan worden. Het wordt tijd.”

De aanpak van Community Wealth Building is eerder succesvol toegepast in de stad Cleveland in de VS en in de stad Preston in Engeland. In Preston is het aandeel van publiek geld dat terugstroomt in de lokale economie gestegen van 39% tot 75% wat heeft geleid tot veel lokale werkgelegenheid.

LEES HIER HET HELE VOORSTEL:
‘Een lokaal verankerde economie: Community Wealth Building in Zuidoost
0 Comments

Extra geld voor Bibliotheken, Daklozenopvang, Armoedebestrijding en Broedplaatsen

12/14/2020

0 Comments

 
De Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP willen in deze moeilijke tijden extra investeren in sociale, culturele en buurtvoorzieningen  om de sociale samenhang  in de stad te versterken en te zorgen voor de Amsterdammers die het meest kwetsbaar zijn.

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen voor de stad. Ook het Rijk heeft de afgelopen jaren gemeenten gekort op het gemeentefonds en de (jeugd)zorg. Dit zorgt ervoor dat de Amsterdamse begroting een jaarlijks tekort heeft van 250 miljoen euro. Dit stelt de gemeente voor pijnlijke keuzes, juist in tijden dat de nood onder Amsterdammers groot is, en de behoefte aan gemeenschappelijke voorzieningen alleen maar groter wordt. De coalitiepartijen kiezen ervoor te investeren daar waar de noden van de stad het grootst zijn.
Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks: “Amsterdam is een sociale stad en we zorgen voor elkaar, ook als we financieel in zwaar weer zitten. In Amsterdam willen we dat niemand op straat slaapt. Ik ben blij dat we in deze begroting een oplossing hebben gevonden om alle dak- en thuislozen opvang te bieden, en om de buurtbibliotheken en andere sociale en culturele voorzieningen open te houden. We blijven knokken voor wat kwetsbaar is.” 
 
In september kwamen de coalitiepartijen met het financiële akkoord ‘Samen sterker uit de crisis’, een herstelplan voor de stad met voorstellen om met duurzame investeringen de werkgelegenheid in Amsterdam op peil te houden in crisistijd. Dit vormde mede de basis voor de in oktober gepresenteerde begroting van het college van B & W.
 
De afgelopen tijd hebben de coalitiepartijen gekeken naar waar in de begroting nog ruimte gevonden kon worden om sociale en culturele voorzieningen overeind te houden en kwetsbare groepen te ondersteunen. ”
De coalitiepartijen zullen de volgende voorstellen indienen bij de begrotingsbehandeling:
  • De voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in 2023 en 2024 (van tweemaal 1,5 miljoen euro) worden geschrapt. Hierdoor hoeven er geen buurtbibliotheken te sluiten.
  • De permante winteropvang van daklozen wordt uitgebreid met 100 plekken voor het lopende winterseizoen (tot 1 april) en het winterseizoen 2021/2022. De opvang zal zo snel mogelijk opengaan. Hiervoor wordt 2 miljoen euro uitgetrokken.
  • Er komt 1 miljoen euro voor culturele broedplaatsen om de voorgenomen bezuiniging in 2021 te schrappen.
  • Er wordt 750.000 euro uitgetrokken voor lokale voedselinitiatieven die in coronatijd in allerlei wijken en buurten zijn opgestart.
  • Er komt 600.000 euro voor wijkcentra, bewonersinitiatieven, lokale buurtmedia en Refugee Company.
  • Er wordt binnen de cultuurbegroting gezocht naar financiële ondersteuning voor het Amsterdamse Bostheater en Museum het Schip.
Dekking van de voorstellen
De coalitiepartijen hebben financiële ruimte voor hun voorstellen gevonden in de reserve Zuidas, de resterende middelen in de noodkas corona, de reserve ‘wonen boven winkels’, de reserve ‘subsidieregeling ombouw oude diesels’, de gereserveerde middelen voor de werkbonus en in de nieuw op te zetten ‘regeling maatschappelijk initiatief’.
0 Comments

    Auteur

    Schrijf iets over uzelf. Maak u geen zorgen over toeters en bellen, een overzichtje volstaat.

    Archieven

    March 2022
    September 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    June 2018
    May 2018

    Categorieën

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.